DITOM Construction s.r.o.

Kovové palety.

Historie a první generace palet.

Obrázek:kovova-paleta-1-1-1.jpgKoncem 90. let minulého století. Zní to jak z kroniky, ale je to k neuvěření, že už je to skoro 22 let, co naše firma vznikla a vyrábí výrobky, které jsou někomu užitečné. Tedy před skoro 20 roky, jsme poprvé navrhli a vytvořili první typ kovové palety. Motivace byla jednoduchá. V té době jsme již vyráběli paletové regály a stále častěji jsme se setkávali s problémem ničících se dřevěných palet našich zákazníků. Vznikla tak lehká a pevná kovová paleta primárně určena ke skladování a převážení licích forem. Paleta skvěle prošla zkouškami ve zkušebním ústavu v Jablonci nad Nisou. K výrobě se používaly válcované profily, které jsme si sami vyráběli na naší válcovací trati. Těchto palet jsme vyrobili několik tisíc. Nezabýváme se masovou výrobou a tak je pro nás toto množství opravdu velké. Palety se vyráběli v několika typech, rozměrech a barevných provedení.

Vývoj nového typu, druhá generace palet.

Obrázek:z-vyroby-kovove-palety.jpgJak tomu bývá i u sebelepšího výrobku postupem času, naleznete možnosti zlepšení. S každým našim zákazníkem se snažíme být v kontaktu a jsme připraveni přijímat jeho zkušenosti s našimi výrobky. Tak se i stalo, že postupem let se nasbíralo dostatečné množství detailů, které bylo potřeba vylepšit. Nemělo cenu upravovat tyto detaily na starém typu palet a tak jsme se rozhodli je aplikovat na typu novém. Největším problémem byla odolnost. Při běžném zacházení palety sloužily věrně od samého začátku dodnes. Jak však objevila obsluha s méně slušnějším zacházením, mnohdy palety podlehly.

Vytvořili jsme tedy paletu novou, pevnější, mnohem pevnější, až by se dalo říci nezničitelnou. První kusy jsme nechali odzkoušet ve slévárnách, kde palety odolaly i tomu nejkrutějšímu zacházení. Paleta se skládá z pevného obvodového rámu s výztuhami. Vnitřní výztuhy zamezí klopení palety, není-li zvednutá v celé své délce. Z vrchní strany je ocelový plech na který je možné uchytit mezivrstvu z OSB nebo desku z recyklované gumy. Ze spodní strany jsou tři ližiny, tvořící pevnou oporu pro skladování v regálu a ukládání na nerovném terénu. Paleta má nízký, ale pevný spodní roznášecí pás, který dovoluje manipulaci s paletou ze všech čtyř stran. Toto řešení přispělo ke vzniku pevné a odolné kovové paletu. Ale projevilo se to na samotné hmotnosti palety, která se skoro zdvojnásobila. Tím se však dvojnásobně zvedla nosnost i cena palety. Cenové navýšení nezní jako dobrá zpráva, ale vzhledem k tomu, že se na těchto paletách přepravují, nebo skladují formy, které stojí jako auto, mnohdy jako velmi luxusní auto, je cena palety, vzhledem k poskytnutému bezpečí forem, akceptovatelná. I nový typ byl podroben testu ve zkušebním ústavu a úspěšně odzkoušen na nosnost 5000 kg.

Obrázek:regal-s-kovovymi-paletami.jpgPalety vyrábíme v několika rozměrových variantách. Dokážeme paletu přizpůsobit specifickým požadavkům na umístění vynášecích držáků a podobně. Nabízíme i několik typů barevného provedení. To se u některých zákazníků osvědčilo pro zjednodušení evidence, výrobních oddělení, nebo stavů forem. Třeba formy přichystané k údržbě jsou na červených paletách a formy opravené přichystané k použití na paletách zelených a podobně.